Cyperus esculentus
Interès
La xufa té interès agronòmic pels seus tubercles que poden ser consumits en fresc o emprats per a la fabricació d'orxata, una beguda dolça i refrescant de color blanc, típica de l'Horta de València. A més a més, els tubercles posseeixen un elevat contingut de fibra, la qual cosa els fa ideals per a la producció de pinsos animals. En la zona de l'Horta de València on s'ha domesticat i conreat tradicionalment s'han identificat dos clons amb característiques morfològiques dels tubercles diferents: 'ametla' de forma rodona i 'llargueta' de forma allargada. A més a més, aquesta espècie en la seua varietat 'esculentus' es pot observar distribuïda de forma natural per zones de conreu com a herba invasora sense valor agronòmic.
Distribució i origen de la mostra
Aquesta espècie, principalment la seua varietat 'esculentus', és pràcticament cosmopolita i té importància com a herba invasora. En la seua varietat 'sativus', apta per al consum humà en fresc o en forma d'orxata és conreada a països com Espanya, l'Alger, Iran, Iraq, Egipte, Senegal, Costa d'Ivori, Nigèria, Níger, Burkina Faso, Ghana, Mali, Camerún, Togo, EEUU, Russia, Turquía, Xina, França i Països Baixos. Les mostres que se seqüenciaran en aquest projecte són originaries del País Valencià, de la comarca de l'Horta i són clons que s'han conreat tradicionalment la població d'Alboraia i que s'espera que divergeixen genèticament de material forani producte de la importació.
Investigador principal
Hèctor Candela. Institut de Bioingenieria de la Universitat Miguel Hernández (UMH).
Vicent Arbona. Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I (UJI).
Finançament
Finançament sol·licitat. De moment estem procedint amb finançament propi.
Enllaços
https://www.umh.es/contenido/Estudiantes/:persona_108871/datos_es.html
http://www.ecofisiologia.uji.es/
Fotografia
Vicent Arbona.