La revista capdavantera Science, on es publiquen les darreres innovacions científiques, acaba de publicar la llista de les onze històries científiques que considera que tenen el potencial per a esdevenir gran notícia aquest any 2023.
Entre elles destaca l’Earth Biogenome Project com un dels projectes amb més ressò per a aquest any. Es tracta d’un projecte ambiciós que té com a objectiu seqüenciar el genoma de totes les espècies eucariotes del planeta.
Tot això serà possible gràcies a l’esforç de científics i científiques de tot el planeta que estan treballant en xarxa sota el paraigua de l’Earth Biogenome Project. Aquest gran projecte s’organitza en subprojectes que es divideixen entre els taxonòmics, que se centren a seqüenciar un grup animal o vegetal, i els regionals, que se centren a seqüenciar totes les espècies presents en un territori, i en què els territoris de parla i cultura catalana aportem el nostre granet de sorra amb la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project.
L’avenç en la precisió de les tecnologies i la reducció de costos, juntament amb un treball col·laboratiu a escala mundial que es duu a terme des del 2017, espera veure els seus fruits amb unes 2.000 seqüències publicades a finals d’aquest any.
Els científics esperen que les noves dades impulsaran els estudis de genòmica comparativa i proporcionaran coneixements sobre l’evolució i la història de la vida.
La llista d’històries científiques de la revista inclou projectes d’altres disciplines, des de polítiques climàtiques, biomedicina, salut pública, astronomia, geologia, malalties infeccioses, lideratge, fins als orígens humans.
Llegiu aquí la notícia completa publicada a la revista Science.